4.12.10

Alhamdulillah..

salam semua.. :DD
baru2 ni pspm 1 telah pun keluar...
byk betul kabar yg tidak baik sy dengar sebelum result tu keluar..
ade yg ckp matrik selangor plg corot..
ramai kene kuar.. (kene kick!)
tapi, semua tu x betul..

yg betulnya adalah... pada hari itu, 30/11/10 (selasa)
sy telah bangun lambat!! wah!! tidak.. pagi2 dah kene exercise (klas koko)
main2 smpi berpeluh..
borak2 ngan kwn.. "wei, result kuar pukul bape ek?"
dibalas,"pukul 10 nnti.."
dlm hati berbisik. "owh, pas klas nnti nak tgk lah.."
tepat jam 9.50 cikgu pun lepaskan kitorg..
apa lagi.. tgk result lor..
dlm hati rasa takut2, mane tau kene kick ke..
perasan takut mula melanda.. sifat negatif terus menyelubungi diri ini..
wah!! lagi 2 meter je lagi ni..
cari punyer cari no matrik tak jupe2...
org kata klu xde no matrik, maksudnya gagal.. :(
owh tidak..
cari lagi, cari lagi, 6119... 6119... 6119...
x jupe gak!
"suruh kwn cari lah.." hati berbisik..
"durrah, tlg carikan no kite.. 6119."
dibalas" ok.."....... tak smpi bape saat, "ni hah!"
durrah menunjukkan matrik saya dgn jari telunjuknye..
ms******6119... A....A...A....C....L....L..... 4.00!!!!
ah!! tak caye!! dpt 4 flat!!
durrah peluk saye dan berkata."tahniah, sy bangga dgn awk.."
i'm speechless.. hati berbisik,"time kasih sahabt..;)"
balik je bilik, terus call ayah.. nangis.. sob3... sbb x caye.. huhu.. :(
then, semua org pun dah tau result masing2..
klas sy 4 org dpt 4 flat.. dr 19..
dlm satu KMS, lebih kurg 200 lebih dpt 4 flat dari 1500..
dan KMS menduduki tmpt ke-4 diantara matrik2 lain..
dan KMS no1 keputusan cemerlang math..

oh.. akhirnya.. kabar angin tu mmg tak betul..
so, moral of the story.. Jangan percaya kabar angin sebelum tau perkara sebenar!
hehe.. :D
tahniah kepada semua pelajar matrikulasi yang dpt 4 flat!
Alhamdulillah..

7.11.10

Cuti dah expired!

Semasa di Makmal! :D

salam 1 Malaysia semua..
akhirnya, penantian memasuki alam baru telah tiba..
bukan '2 alam', tapi alam sem 2 yg baru!
huhuhu.. ;( pantas sekali masa berlalu meninggalkan kenanganku bersama dengan katil dan tilam kesayanganku di rumahku syurgaku..
tak dpt ku ulangi setiap saat yg telah berlalu,
kerana itu adalah lumrah alam..
P Ramlee juga ada menyatakan 'Barang yang lepas jangan dikenang'
Jadi! saya telah menanamkan azam dan semangat yang baru sempena kemasukan diriku ke sem 2 yang baru.
semoga saya berubah drpd sikap saya sebelum ini yang malas.. :DD

hahaha..
permulaan yang baru.. Hebat tak??
so, nampaknya sudah masanya saya nak bertolak..
bukan sekarang..
tapi, mungkin esok (jika umur masih ada).
saya akan berusaha bersungguh-sungguh dalam sem 2!
sebab, sem 2 lagi payah dari sem 1 (yg kcg goreng! <~ yelah tu!)

so, nmpknyer sy x dpt nak mengupdate lagi blog ni,
mungkin dimasa yg akan dtg..
doakan kejayaan saya..
semoga PSPM1 saya cemerlang, gemilang dan terbilang!
nnti barulah sy leh 'enter' sem 2!
hehe.. :DD

Oklah, tu saje pesanan dan maklumat masa kini yang sy nak bg tau.. :3
jaga diri korg baik2 ye!

PS: sesape nak buku, nota, latihan utk matrik sem 1, sila bgtau ye.. (xdelah membazir recycle!)

3.11.10

MUET Tips and Tricks

salam 1 Malaysia!
harap semua sihat2 belaka.. :DD
erm.. hari ni nak bagitau pasal MUET Speaking Test.
Idea2 dan apa2 yg saya pikir tentang MUET akan sy kongsikan..

khas buat sape yg amik pekse :D

Ok, first!
korang mesti tau mane tempat yg akan korang akan buat MUET Test.
sebab nnti korang akan rasa gopoh klu tak tau tempat yg nak amik Test!
Bak kata pepatah, 'sediakan payung sebelum hujan' hehe..

Yg kedua,
Amik Breakfast sebelum dtg test Muet!
Ini kerana, anda terpaksa duduk untuk menunggu kawan2 anda yg lain mengambil MUET Test tu..
dan mengambil breakfast mmg baik untuk kesihatan.. :DD

yg ketiga,
Klu nak berlatih sblm masuk bilik Test, pun boleh..
ini supaya, korg tidak akan lupa apa yg perlu dibuat..
klu tau mane kump yg akan korg join, lebih baik prepare sape yg akan ckp dulu @ sape yg nak conclude..
dan juge sape yg akan jd time keeper..
sbb, examiners takkan bg tau masa utk korg conclude(group discussion)

yg keempat,
jgn bw sebrg jenis alatan elektronik (handphone, lappy, recorder, dan sama waktu dgnnya..)
klu bw, dia akan ltk dlm beg plastik smph hitam.
habis test bru akan dipulgkan.. haha.. :DD

yg kelima,
jgn lupa bw i/c dan slip periksa MUET..
klu tak??
tak leh amik test lah jwbnyer..
so, think before u left your bed.. (ada kene mengene ke??)

yg keenam,
greet examiners..
lepas habis test, salamlah bg examiners wanita..
nmpk sikit rasa hormat korg kat mereka..
mane tau ada add marks ke.. hehe.. :DD

yg ketujuh,
waktu pekse MUET,
jgn nmpkkan kegopohan anda..
ini akan memberi effect buruk pd diri anda..
dan group anda..
sentiasa tunjukkan muka yg manis(senyum) dan believe in yourself..
confidence pun perlu ada.. tapi, jgn overdose..
nnti ape yg org lain ckp.. :P

yg kelapan,
cube try soalan2 dr buku MUET,
Insya-allah, soalan dia hampir sama..
cume ade yg tukar2 sikit..
mcm apa yg sy hadapi, mmg sejibik ngan dlm buku MUET yg beli(takbeli, pinjam kwn.. haha)

yg kesembilan, 
tak perlu bw ape2 dlm dewan periksa..
kecuali i/c dan slip periksa MUET yg sy beritau sblm ni..
sbb, kertas dan pensel akan di'pinjamkan' kepada semua candidates.. :DD

yg kesepuluh,
speaking english sblm amik pekse MUET..
sbb??
supaya anda biase nak speaking ngan examiners tu nnti..
takdelah rasa pelik ke ape ker.. tak biase lah..
dan mcm2 lg perasaan yg negatif..
so, buka mulut dan speaking.
lepas pekse, tak pyh pun nak speaking..
klu nak juge, takde mslh.. lg bagus! ^^v

yg kesebelas,
mintak restu english teacher korg.
menunjukkan anda rasa bersyukur bila belajar ngan teacher tu..
lagipun, mintak restu ni dah kira adat pelajar2 Malaysia kan3.. :DD

yg keduabelas,
speaking test terbahagi kpd 2 bahagian, 1, individual yg bermaksud ckp sorg2..
masa diberikan adlh selama 2 minit shj! so, prepare nak ckp pe.. yg penting kene ade greet. cth: "gud morning to all" dll.. isi2 perlu ada sekurg-kurgnya 3 point, elaborate, bg example, nak add ape2 pun bleh, jgn menyimpg sudah.. :DD
pastu kene ade conclusion.. cth: "I believe that ________ is the best solution" (mengikut soalan)
2, group discussion yg bermaksud ckp ngan group korg..
kat group discussion adlh tmpt nak kumpul markah lebih!
sbb?? MUET speaking ni sbnrnya nak tgk berapa byk "polite" kita dan betapa "smart" kiter berkata-kata..
so, dlm group discussion ni, kene sentiase menggerkkn group korg..
jgn ckp sorg2.. cube kongsi sikit ngan org lain..
jgn tamak k.. cth:"bla..bla.. Candidate C, what do you think about my point?"
pastu, dlm group discussion ni cube cover semua 4 point yg diberikan..
pastikan semua org ckp dgn sama rata.. :DD
minit ke-9 terakhir, pastikan korg conclude point mane plg baik.
cth: "so, i think we have making a decision on ______, i think that point _____ is the best way. what do you all think? any objection on it?"
pastu semua candidate mesti setuju dgn point yg terakhir tu.. jgn melmbtkan masa.. :DD

so, tuje Tips and Tricks ketika MUET Speaking Test!
pada mereka yg akan menghadapi MUET Speaking Test, gud luck yer! :DD

29.10.10

Sem 2 menanti..

salam 1 Malaysia semua!!
hehe.. :D
dah lama tak post sesuatu kat sini..
so, hari ni nak bgtau pasal sem1 yg dah lepas..

jln2 cari makanan :P

baru je lepas PSPM1..
dan sekarang tengah bercuti-cuti Malaysia! hahaha.. :DD
seronok je lebih.. tak tau sem 2 camana tu..
adoi.. pening kepala nak pikir pasal sem 2.. :P
hmm.. PSPM ok je.. (susah ada, sng pun ade)
kira neutral lah tu.. hehe..

small physics notes (formula only ma..)

so, sape2 nak buku, nota, soalan2, tuto sem 1 matrik, sila2lah bagitau sy yer.. :DD
sayang je klu buangkan.. :))
harap sem 2 dpt jumpa kwn2 lama dan teruskan pengajian smpi habis.. amin.. ^^v
dgr cite sem 2 lagi susah.. betul ke??
belum cuba belum tau kan3.. :DD
semoga sem 2 sy akan berubah..
lebih rajin buat tuto (sblm ni mmg malas, mengalahkn budak lelaki.. haha)
lebih rajin jumpa lecturer (tanya apa yg tak phm, jgn diam je!)
lebih aktif (masuk mcm2 contest on9 or ape2 je)

oh ya! ckp pasal contestkan..
sy baru je mng 200rm, sbb masuk contest kepenggunaan.. :DD
haha.. seronok giler!!
laman sesawang yang saya submit adalah ~> SINI
ala.. cuma mng saguhati jer.. dpt gak sijil.. hehe..
tapi, sijil tu ada masalah.. salah nama plak.. huhuhu.. D:
xpe2.. asal tak sia2 usaha saya selama ni.. hehe.. chaiyok2!
Ganbatte miseru yo!

nama salah lor.. huhu.. :P

erm.. gud luck utk semua candidates SPM!
buat yg terbaik.. kenang jasa ibu, ayah, guru2, rakan2, dan everyone yer.. :D
klu nak pilih course tu pilih baik2..
jgn tersalah pilih course, nnti membazir masa, wang, dan umur korang!
klu boleh, lepas SPM tu rajin2kanlah diri mencari course yg korang minat dan ada 'future'..
pastu keje utk cari pengalmn.. :DD
isi sebanyak mane borg2 U or kolej or matrik ke.. hehe.. :DD
last but not least, syg hidup korang k.. peace! ^^v

16.10.10

MUET dah habis.. :D

salam 1 Malaysia semua...
Alhamdulillah.. akhirnya MUET speaking test dah tamat..
semuanya berjln dengan lancar..
tapi, ada gak pelajar yg tak hadirkan diri sampai ada yang buat test cuma 3 orang je..
pelik2.. apa lah nak jadi ni..

MUET speaking test mula pada hari ahad pukul 7.30 pagi bagi sesi 1 dan 11.00 pagi bagi sesi 2.
dan akhir pada hari khamis..

Ujian MUET saya pada hari isnin bagi sesi 2.
hari jumaat sblm tu saya balik smpi hari ahad..
pastu hari ahad petang balik..
malam tu gak practice MUET speaking test..
waktu practice tu memang teruk giler..
bahasa pun tunggang langgang..

Tapi, esoknyer bangun awal.. practice lagi ngan kwn2..
saya jadi candidate B dan tajuk yang perlu kami bincangkan adalah "how to improve english language"
dan saya dapat tajuk kecil "by speaking with family"
lebih kurg camtulah.. tak ingat sgt tajuk dia..
examiners kitorang chinese guy and malay woman.
harap group saya cemerlang.. amin.. :D

TAJUK MUET SPEAKING 2010
sunday:
1. PLKN (session 1)
2. camana nak buat penduduk bandar pindah ke luar bandar (lebih kurg gitulah)
monday:
1. Tourism
2. How to improve english languange
tuesday:
1. undefined
2. undefined
wednesday:
1. undefined
2. undefined
thursday:
1. undefined
2. undefined

hehe.. tu je kut rasanya.. takde pape nak tulis lagi..
tips2 MUET speaking akan saya kongsikan bersama dalam post yg akan dtg.. :DD
terima kasih daun keladi, klu ade masa sy tulis lagi..

26.7.10

HP terbaik!

salam semua..
berjumpa kita sekali lagi dengan izin yang maha kuasa di blog yang paling membosankan didunia..
saya dengan berbesar hati dan seikhlas hati menerima trofi blog terbosan didunia sejak azali lagi..
hahaha..
merepek je.
tapi, memang bosan pun blog nikan?
saya pun setuju walaupun ada yang terlebih setuju.. haha.. :3
saya beharap sangat yang blog ini akan menceriakan kehidupan seharian anda..
tetapi, apakan daya..
blog ni memang bosan sangat..
terlebih bosan plak tu..
huhuhu.. (T^T)
dahlah.. tamat sudah masa untuk merepek..
sekarang adalah masa yang dinanti-nantikan oleh semua pembaca blog yang bosan ini!
YAY!! hahahaha.. :DDD
HP memang terbaik!
nak tau sebab apa??
sebab saya dah dapat lappy sendiri!! YAY!! hahaha.. :DDD
separuh ayah bayar, separuh lagi saya bayar..
YES!! akhirnya bolehlah saya update 'blog' saya selalu.. ahahaha.. :DD
sila jangan percaya yang saya boleh update blog saya ni!
kehkehkeh..
takde keje..
OK! tamat leteran yang tak berguna!
Jom kita tengok! (tengok ape?)
TENGOK HP saya!! [compaq] sebenarnya.. hahaha.. :DD


So?? cantik tak??
huhuhu.. biasa je ni..
murahlah katakan.. Tak mampu nak beli yang mahal2..
Layan.. zass.. (^^)v

5.6.10

KMS [1st] edition

salam semua..
wah!!
lamanya tak post sesuatu kat sini kan..
hurm..
maaf and sorry.. (><;;)
cuba bayangkan, mata pelajaran yang perlu belajar dalam masa 2 tahun perlu di pendekkan dalam lebih kurang 10 bulan..
apa yang korang rasa??
saya rasa biasa je..
hahaha.. (^^)v

saya amik sains fizikal kat KMS (kolej matrikulasi selangor)
mata pelajaran yang saya amik adalah physics, chemistry, dan maths..
mata pelajaran wajib pula adalah bahasa inggeris (MUET), agama, dinamika, sukan dan ICT..
hehe..
nak citer ape lagi ek??
hurm.. kat sini ada 5 blok asrama,
[MIRA, vega, polaris] perempuan.
[canapus, capella] lelaki..
pastu, ada 4 cafetaria.. semuanya sedap2 belaka.. dan ada yg murah giler..
ada satu blok untuk lab (phy, chem, bio)
satu blok belajar (dewan kuliah besar 2x, dewan kuliah kecil 4x, bilik tutoran 38x)
satu blok pentadbiran yang indah dan sejuk.. (tempat lect)
satu blok HEP (hal ehwal pelajar)
satu kawasan surau yang indah dan besar belaka..
satu blok Koop (koperasi)
satu banglo (pengarah)
satu semi-D (timb. pengarah 1,2)
satu blok jagar.. (tempat paling penting)
banyak tak?? ada lagi tau..
hehe.. (><;;)

satu dewan besar yang ada stage, dan 4 padang badminton.
bilik skuasy, 2 padang tenis, padang bola, track lari (yg bermutu), 2 padang bola keranjang, 4 padang bola tampar, dll (yg takleh nak ingatkan) haha..
pastu akan ada tambahan bilik yang memang best!
tapi tak tau bila..

ok.. jumlah keseluruhan pelajar KMS adalah seramai 1600.. (lebih kurang)
pensyarah pula amat terhad..
seorang ustaz dan seorang ustazah..
dan lain2 pensyarah.. (lebih kurang 100 kot)

nak cakap ape lagi ek?? urm.. tu jelah..
so, korang layan plak gmbr2 yang sy amik..
(guna kamera phone yg tak canggih, 3.2 MP) (><;;)

meja tension ku.. haha.. (^^)v
pemandgn waktu mlm..

dewan antares..
padang KMS
persembahan yang ter'baik'!
cubic (bangunan pentadbiran)

bilik lab chemistry..
pemandangan waktu pagi..
surau As- Sufi.. besar giler!
ada lift kat dalam blok lab tau!!

so, amacam??
nanti saya akan update lagi..
bye.. jumpa lagi..

6.5.10

UM ke KMS?

erm..
salam..
hurmm...
UM ker KMS??

(sedikit gambar)

(seni bina??)

Dapat twrn Asasi seni bina dari UM..
but, tolak..
sebab??

dah terima KMS..
lagipun, Seni bina ni tak minat sgt..
so, sorry.. sorry...
sorry UM.. this is not the day..

KMS! here i come..
*tapi ade masalah ngan KMS ni*
BENCI!!! *tengah nangis mengenangkan nasib yg menimpa..*
huhuhu.. (T^T)
huaaaaa (ToT)

nape takde dapat Borang Perjanjian Pengambilan dan Pembiayaan dan Buku Dokumen Pendaftaran Pelajar (yang telah lengkap diisi dan ditandatangani oleh yang berkenaan)

KENAPA!!! *this is really a disaster*
dah telefon..
tapi dia suruh telefon bhgian KMS..
camner nak telefon!!??
mane ade.. tak caye??
Klik SINI

huhuhu.. (T^T)
camner!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! *kemarahan + kesedihan = stress*

28.4.10

Apa tu MUET??

hohoho..
siyes.. skang dah busy nak pikir2 pasal education ni.. sbb??
dah dpt exclusive surat twrn dt KMS..
semua ade.. mcm2.. nak tgk??
ok. nah..

(kene bawa! klu tak, takleh masuk!)


(kene semak betul2 ni)

so, tulah citer nyer.. kene fokus! yeah! Saya boleh!
So, apa itu Muet?? Sy pun tak tau sebenrnye..
tapi, sy cube tanya kat kwn2 Youthsays..
dan ini jwpn nyer..

Kak Nur Fatimah Suhayati a.k.a girlsilver:
MALAYSIAN UNIVERSITY ENGLISH TEST. muet tu untuk kelayakan bila kita msk universiti peringkat ijazah sarjana muda....tgk jenis kursus gk...kalu kursus tu mintak kita lulus tahap 3 & lebih, kalu kita lulus bwh tahap 3, kena ambik skali lg tau.

Kak Hanisah a.k.a zurisa0709:
muet tu ade listening test,speaking test,writing test n reading test..=)

Abg Md Fendy a.k.a fendyfazeli:
exam bahasa inggeris, ada test listening, writing dengan speaking. paling power band6, paling bengap band1 kot. kene bayar RM60 kalau nak repeat. kalau nk dapat degree sekurang-kurangnya kene dapat band3. kalau ko study rajin2 senang je. listening tu ko kene dengar, die ulang 3 kali kalau tak silap. lepas tu ko kene jawab soalan kat kertas berdasarkan ape yang ko dengar. listening ad 3 soalan kalau tak silap. first english biasa2 je, boleh faham die sembang ape. yg ke2 susah sikit, yg ke3 tu ko dgr accent org UK. mcm dalam cerita harry potter tu. kalau ko boleh tengok cerita harry potter tanpa subtitle tu sng la bagi ko. kalau speaking ko duduk dalam bilik. die bagi tajuk. ko sembang la idea ko pasal tajuk tu antara 4 orang. speaking senang je kot. Good luck MUET :)

Abg Mohamad Fakhruddin a.k.a fakhruddin:
ala tips untuk speaking tu, jangan menyampuk bila orang lain bercakap. dia akan bagi soalan, ko kena jawab. last sekali argue. pandai2 la. ala cakap je macam biasa. untuk listening tu, tak boleh nak cakap apa la. kena dengar betul2. then jawab soalan. aku encourage ko baca soalan then tak payah catit panjang2. buat nota2 ringkas. lukis gambar ke. untuk writing, ko kena banyak baca kamus untuk perkataan2 yang gempak2 sikit, kena banyakkan menulis la. english is a language kan, so practically you need to use it everyday to enhance your communication and writing skills la. blogging ke etc. ala band 3 or band 4 tu dah just nice. kalau band 6, nanti ada personal test untuk tengok ko betul2 layak ke dapat band 6. yang ni memang jarang la malaysian nak dapat. kalau dapat band 5 tu dah kira gempak la! =D


hohoho.. tgk tu! smpi menjele-jele diorg jwb..
best tau! Thanks kpd yg sudi jwb.. bertmbhlah skit pengetahuan sy ni..(><;;) *skit jer*

OK! skang plak soalan2 yg telah sy berikan pade mereka! dgr k.. (^^)v

  1. apa itu MUET??
  2. senang ker??
  3. susah ker??
  4. listen tu dgr jer ker.??
  5. atau kene salin ape yg dia ckp??
  6. writing ngn speaking plak??
macm tu lah citenyer..
Yg penting! Chaiyok2.. (^^)b

17.4.10

KMS

salam lagi sekali!
Kali ni cikgu nak cite sikit pasal KMS!
yelah tak kenal maka tak cinta!
Cikgu perlu tau pasal Kolej ni sebelum masuk kan..
nnti taklah sesat kat sana..
siap bg 'direction' kat org klu diorg tak tau..
Walaupun KMS tu baru dibuka, sy adlh org pertama yg tau psl KMS tu sendiri..
wahahaha!! *byk gak gelak ni*

Oklah! ni dia.. =D
KMS ni baru gak buka..
sy, waktu nak apply tu mana ada KMS. so, terpksa apply yg jauh2..
Tapi, bile check semlm, ada plak KMS ni..
So, bersyukur gilerlah!

LATAR BELAKANG KMS:
Kolej Matrikulasi Selangor (KMS) dijadualkan beroperasi pada bulan Mei 2010 dengan bermulanya sesi akademik 2010/2011. Kolej ini mula dibina pada awal 2008 dan merupakan kolej matrikulasi ke-13 di seluruh Malaysia di bawah Bahagian Matrikulasi, Kementerian Pelajaran Malaysia.

Kediaman Pelajar:

  1. bilik penginapan pelajar
  2.  bilik bacaan
  3.  bilik rekreasi
  4. 3 kafeteria yang akan memberikan perkhidmatan penyediaan makanan
  5.   masjid yang terletak di tengah-tengah kampus yang boleh memuatkan lebih kurang 2,500 orang
  6.  Pusat Pelajar (mengendalikan semua urusan berhubung hal ehwal pelajar)
  7. ATM
  8. kaunter HEP
  9. kedai koperasi
 Pembelajaran:
  1. 6 buah dewan kuliah (dilengkapi dengan peralatan LCD, skrin, dll bagi memuatkan antara 150 - 250 pelajar)
  2.  52 bilik tutoran
  3. 19 buah makmal sains
  4. Sebuah Pusat Sumber dua tingkat (mengandungi 7 makmal komputer  dan 3 makmal bahasa disediakan dengan talian internet, WiFi dan lain-lain peralatan terkini)
Matapelajaran Teras:

Sains Hayat: (Biologi, Kimia, Matematik)
Sains Fizikal: (Fizik, Kimia, matematik)
Perakaunan: (Perakaunan, Matematik, Ekonomi, Pengurusan Perniagaan)

Matapelajaran Wajib (Sains Hayat/ Fizikal/ Perakaunan):

  ·   Sains Informatik (Sem 1 atau 2)
  ·   Bahasa Inggeris ( sem 1 dan 2 )
  ·   Pendidikan Islam / Moral (sem 1 atau 2)
  ·   Dinamika Kemahiran (Sem 1 atau 2)

Aktiviti Kokurikulum (Sains Hayat/ Fizikal/ Perakaunan) - (sem 1 atau 2)

  ·   Sukan dan Permainan
  ·   Kelab dan Persatuan
  ·   Kawad
  
Unit Kokurikulum

Kelab Persatuan:

   1.     Astronomi
   2.     Rekreasi
   3.     Memanah
   4.     Kembara (sy amik yg ni!)
   5.     Catur

Sukan Permainan:

   1.     Bola Sepak
   2.     Sepak Takraw
   3.     Bola Jaring
   4.     Bola Tampar (sy nak ni!)
   5.     Hoki
   6.     Skuasy
   7.     Ping Pong (juga ni!)
   8.     Bola Keranjang
   9.     Badminton (ni jugak!)

Unit Beruniform:
-Tiada maklumat lagi- =P

Gred Peperiksaan

(Cemerlang)
A = 4.00 (Sayalah org nyer! hahah!)
A- = 3.67
B+ = 3.33

(Kepujian)
B = 3.00
B- = 2.67

( Lulus)
C+ = 2.33
C = 2.00
C- = 1.67
D+ = 1.33
D = 1.00

(Gagal)
F = 0.00

PERHATIAN!
Wajaran markah Peperiksaan Semester Program Matrikulasi (PSPM) bagi Matematik 80%, Kimia 70%, Fizik 70%, Biologi 70%, Bahasa Inggeris 60% (klu tak dpt??)

Alamat dan Peta KMS:

Kolej Matrikulasi Selangor (KMS)
Kementerian Pelajaran Malaysia
Mukim Jugra, 42700
Banting Selangor
Tel: 03-31201375
Fax: 03-31201372

Peta? Klik sini.

Maklumat

Surat tawaran akan dihantar 2 minggu sebelum hari pendaftaran.Surat tawaran dijangkakan akan dihantar dari kolej pada 26 April 2010.

Kalender Akademik sepanjang 2010/2011? Klik sini.

hmm.. dah tgk kan...
so, skang ni sy tunjuk gambar plak.. yelah..
busan plak nntikan..
(credit to KMS)

(ku dpt bau baru!! hahaha)

(oit! ada smph ker)

so, harap korang leh tau lah serba sedikit tntg KMS ni..
maklumat lanjut?? layari jer kat sini. (hahaha.. buat pnt jer korang baca sini.. takpe, nnti 2x phm)

Perjalanan 3 bulan!

salam semua!
hari ni mmg hari yg amat gembira buat sy!
seronok tak terkata!
yelah, semalm dpt twrn dari KMS (kolej matrikulasi selangor).
dan esok, ada hari anugerah kecemerlgn SPM!
yay!
seronok giler!
hahaha!..

tadi pun, ada 3K!
korang tau tak apa tu 3K? *dah tak guna cikgu & murid*
Kempen Konsumer Kebangsaan..
hah! korang semua mesti tau pasal konsumer tu apa kan..
mestilah tau.. klu tak tau, sia2 jer kita beli brg dan berjimat..
huhu..

Tapi,bukan ini yg sy nak ceritakan..
saya nak bercerita sepnjg 3 bulan habis SPM..
jadi, dengarkanlah..
hehe..
PS: (* takde gambar. maaf)

  • Bulan pertama 2010 sy bekerja sebagai guru KAFA! memang seronok tak terkata. mula2 kerja rasa stress sgt2. yelah bergaul plak dgn budak2, mmg bermcm ragam boleh jumpa.*
  • pastu, dpt gaji pertama ku! (paling syiok!) (klik klu nak tau bape dpt)
(haha, klik klu nak tau bape. tp yg ni plg sikit. sbb mula keje lps seminggu! so, overall sebuln RM500)
  •  Dapat keputusan SPM di SMK Seksyen 3 Bandar Kinrara! dpt jumpa kwn2 lama dan cikgu2 yg sy sayang sgt.. (^^)b miss them!

(bolehlah kan 7A 3B)
  • Pastu pegi  kat PWTC ada showcase utk pelajar lepasan SPM. course mana yg sesuai dan ada byk giler kolej serta U kat sana. mmg shiok habis! (sy tgkp gmbr pelik sikit =P)
     (roger2 ada budk pelik tgkp gmbr kami. roger2)
    ('ada mamat yg tersengih kat belah kiri tu. lwk sgtlah tu' =P)
    • Pastu pergi Johor. lawatan sambil belajar yg dianjurkan oleh KAFA Ukasyah. Seronok giler! rasa bebas dan ceria.
     (dlm bas. sush nak tgkp sbb bas bergerak mcm naik unta da..)
    • sepnjg 3 bulan duk umah ni, sy ada juga fikir tntg matrix. Ada masa jugak sy terpikir yg sy takkan dpt, dan rasa sedih giler.. berikut adalah gmbr surat twrn dari pelbagai kolej yg sy terima.
       (mcm2 surat ada. semua den reject. hoho. pdn muka!)
      • Byk2 surat yg dpt, cuma satu jer sy terima. Dan mmg sy tak percaya yg sy akn dpt.. huhu.. Thanks!
         (tapi yg peliknyer psl surat ni, sy jadi lelaki (saudara) beb! *klik klu nak tau =P*)
        • Dan juga, sy dpt surat dr sekolah supaya dtg ke Majlis Anugerah kecemerlgn! Sy seronok giler! hehe.. Tapi tak sgt pun, sbb sek mmg target yg sy dpr 'straight A's, tapi nak buat camana kan. tak dpt pun.. huhuh.. sedih giler nie!! (T-T) But, bersyukurlah dgn apa yg kita ada..
           (sy buka surat ganas2! tgk dah tak cantik gmbr tu kan.. hehe)
          • pastu, Lepas jer dpt surat dr KMS, saya terus buat check list apa yg perlu bawa. Fuiyoo! byk giler tau.. sampai 4 muka surat! tu baru bape minit jer buat. nnti kan ada 'add on'. hoho.. jadi santa lah sy pasni (bw byk giler brg)
             (haha.. siap ada signature skali! buruk bai tulisan den! haha!)
            • Dan Paling akhir skali adalah... Ingin mendapat laptop percuma dari sesapa yg sudi bagi!! Boleh?? hehe.. setiap hari sy selalu ckp kat ayah sy, yg sy nak laptop! smpai ayh sy naik busan! =P dan dia suruh sy beli sendiri pakai duit sy! huhu.. smpai hati! haha.. 
               (ni lappy yg sy guna skang, tp keje ayh yg punyer! selalu giler pakai bnda ni!)
              (smpai ayh nak bw keje pun sy tak bagi! haha.. *nyorokkan* =P)

              So, tujelah yg nak cite pasal perjlnn 3 bulan sy! 
              lepas ni takde nak citer lg.. =D
              haha.. seronoklah korang tak dgr lg celoteh  cikgu kan...

              Tapi! Cikgu akan menyertai pertandingan pasal 3K! *yg kat ats tadi*
              Klu cikgu mng, cikgu dpt RM2000! wow!! byk tu! bolehlah beli Laptop lps ni. hehe..
              *utk kegunaan cikgu masuk U*
              So, cikgu hrp korang semua sentiasa bersama cikgu.
              Cikgu, perlukan Komen dan Kunjungan anda selalu k.. =P
              harap2 pasni korang sentiasalah jenguk blog cikgu..
              klu tak pun refresh byk kali lmn sesawg cikgu ni..
              *dah berswg ker??* hahaha!!
              Thanks sbb support cikgu!
               *Klu nak tau pasal KMS, nnti, cikgu akn buatkn satu post tntg tu k.. Jgn Lupa! Check it out!*

              16.4.10

              Matrikulasi

              Salam semua..
              hari ni cikgu cakap bahasa melayu lah plak..
              hehehe..
              Cikgu semak tadi nama cikgu kat matrikulasi..
              hehe..
              mula2 sms,, lambat bebenor nak reply nyer..
              tunggu punye tunggu..
              tak reply2 lagi..
              adoi.. lambat macam siput!
              so, cikgu pun guna cara lain..
              melalui online!
              yes!
              dan pastu, dia suruh isi no i/c cikgu..
              cikgu pun isilah..
              pastu tak sampai sesaat, dah reply..
              cepat benor plak ni..
              klu sms, fui, berjanggut tunggu.. hahaha XD (cikgu takde janggut yek)

              Akhirnya ini yang cikgu dapat: *klik klu nak tau =P*


              so, maknanya cikgu akan masuk matrix kat Selangor!
              dan program yang cikgu amik tu program setahun jer..
              huish! sekejap nyer..
              pastu, cikgu amik program Sains.
              nnti ingatkan cikgu kene daftar 10 Mei 2010 yek..
              email lah sng: maisarahmazhar@yahoo.com
              klu no phone takleh..
              org yg cikgu kenal bebenor baru bagi..
              hehehe.. =D

              doakan cikgu berjaya yok!
              semoga cikgu adalah org yg paling cemerlg disana! (hohoho)
              Amin.. =D

              15.4.10

              How to install Love?

              Hi everyone!
              Gonna speak English for today.
              So, how's your day?
              Hope you all will have a really great day! (^^)//

              Today, i gonna post about "How to Install Love"
              It's really simple but need your will too..
              Credit to HERE.

              Here goes:

              T – Technical Support, C – Customer

              T: Yes, how can I help you?

              C: Well, after much consideration, I've decided to install Love. Can you guide me through the process?

              T:Yes. I can help you. Are you ready to proceed?

              C:Well, I'm not very technical, but I think I'm ready - What do I do first?

              T: The first step is to open your Heart. Have you located your Heart?

              C: Yes, but there are several other programs running now. Is it okay to install Love while they are running?

              T: What programs are running?

              C: Let's see, I have Past Hurt, Low Self-Esteem, Grudge and Resentment running right now.

              T: No problem. Love will gradually erase Past Hurt from your current operating system. It may remain in your permanent memory but it will no longer disrupt other programs. Love will eventually override Low Self-Esteem with a module of its own called High Self-Esteem. However, you have to completely turn off Grudge and Resentment. Those programs prevent Love from being properly installed. Can you turn those off?

              C: I don't know how to turn them off. Can you tell me how?

              T: With pleasure. Go to your start menu and invoke Forgiveness. Do this as many times as necessary until Grudge and Resentment have been completely erased.

              C: Okay, done! Love has started installing itself. Is that normal?

              T: Yes, but remember that you have only the base program. You need to begin connecting to other Hearts in order to get the upgrades.

              C: Oops! I have an error message already. It says, 'Error – Program not run on external components' What should I do?

              T: Don't worry. It means that the Love program is set up to run on Internal Hearts, but has not yet been run on your Heart. In non-technical terms, it simply means you have to Love yourself before you can Love others.

              C: So, what should I do?

              T: Pull down Self-Acceptance, then click on the following files: Forgive-Self, Realize your Worth, and Acknowledge your Limitations.

              C: Okay, done.

              T: Now, copy them to the 'My Heart' directory. The system will overwrite any conflicting files and begin patching faulty programming. Also, you need to delete Verbose Self-Criticism from all directories and empty your Recycle Bin to make sure it is completely gone and never comes back

              C: Got it. Hey! My heart is filling up with new files. Smile is playing on my monitor and Peace and Contentment are copying themselves all over My Heart. Is this normal?

              T: Sometimes. For others it takes awhile, but eventually everything gets it at the proper time. So Love is installed and running. One more thing before we hang up. Love is Freeware. Be sure to give it and its various modules to everyone you meet. They will in turn share it with others and return some cool modules back to you.

              C: Thank you, God.

              T: You're Welcome, Anytime.

              So, what do you think??
              I think it's really sweet and sour man!
              And i really like this thing!
              Thanks PapaBear-chan!
              hehe.. (^^)b

              14.4.10

              Tips apply Scholarship!

              Hei everyone!
              Hope you doing fine this day!
              *ckp inggeris plak cikgu ni*
              hohoh \(^o\)(/o^)/

              Yea! so, today i gonna speak english!
              And I hope that you all will understand what am i talking about!
              Get ready!
              Please take your book now!
              Today i *teacher* gonna give you tips on applying scholarship!
              Yes! scholarship is very important to all students who gonna continue study abroad or in Malaysia.
              Scholarship is just like money, that will pay for your studies.
              Scholarship has two categories which is:

              • Full scholarship or
              • Half scholarship. *boleh ckp tak byr penuh sgt lah! XD*
              full scholarship is for students that get excellent! grades. half scholarship is for students that get good! grades.
              *Students that get excellent grades is more than that get good grades*
              *so, some student which get excellent grades may not get Full but Half!*
              *Cause maybe they not active in co-co*
              *so, make sure you're active in co-co and has excellent grades!*

              So here the tips for them who want to apply scholarship!
              Pat attention kids!


              So?
              are you ready for applying the scholarships??
              There are many scholarships out there to be grabbed!
              such as MARA, STAR, JPA, PETRONAS, GAMUDA, ACMS, ASEAN, HONG LEONG, SIME DARBY, CCM, CIFP, ASTRO, PANASONIC, IGB, PNB, INTEL, AJINOMOTO and etc..
              It's to many to write down here!
              My GOD!
              Just google  and you will find!

              *example of resume can be find HERE

              To students that gonna applying for scholarship, please be ready!
              And don't forget, you will never get the 2nd chance!
              *hopefully XD*
              Good Luck From Teacher! (Maisa-Chan)

              13.4.10

              Contoh Resume

              baiklah murid2 semua.
              hari ni, cikgu nak bg contoh resume yg cikgu buat..
              tapi dlm bahasa melayu k..
              klu nak bahasa inggeris, translate jer..

              PERHATIAN! Resume adalah sebagai contoh dan bukan untuk dijual atau dipergunakan!





              •MAISARAH BINTI MAZHAR
              •NO. XX Jln XX , XXXXX , Selangor
              •Tel: 0X-8076XXXX (home)
              •Tel: 01X-318XXXX (phone)
              •Email: maisarahmazhar@yahoo.com
              •Website: http://pinky-bunny.blogspot.com
              •Website: http://maisarahmazhar.blogspot.com



              DATA PERSENDIRIAN

              1.Tarikh lahir : 12 APRIL 1992
              2.Umur : 18 Tahun
              3.No i.c : 920412-12-XXXX
              4.No Surat Beranak : A 2598XX
              5.Bangsa : Melayu
              6.Warganegara : Malaysia
              7.Agama : Islam
              8.Jantina : Perempuan
              9.Status Perkahwinan : Belum Berkahwin


              PENDIDIKAN

              •1997-1998: Tadika MCA Taman Kinrara, Puchong Selangor.
              •1994-2004: Sekolah Kebangsaan Bukit Kuchai Taman Kinrara, Puchong Selangor.
              Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) 3A, 2B [BH2291012]
              •2005-2007: Sekolah Menengah Agama Dato’ Haji Mustafa Batu Kikir, Negeri Sembilan.
              Penilaian Menengah Rendah (PMR) 5A, 3B, 1C [NE401M005]
              •2008 : Sekolah Menengah Agama Sains Kuala Pilah, Negeri Sembilan.
              •2008-2009: Sekolah Menengah Kebagsaan Seksyen 3 Bandar Kinrara, Puchong Selangor.
              Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 3A+, 2A, 2A-, 3B+ [BH113A019]


              PENGHARGAAN DAN AKTIVITI

              1999-2004: Sekolah Kebangsaan Bukit Kuchai (SKBK)

              - Mengarang esei (saguhati)
              - Ahli jawatankuasa Persatuan Puteri Islam
              - Bendahari Pengawas Pusat Sumber Sekolah (PSS)
              - Program NILAM Peringkat Sekolah (Gangsa)
              - Kursus motivasi dan seminar UPSR
              - Kemahiran Amal Islami (Syarahan BM)
              - Klinik UPSR Didik (Fasa 1 & 2)

              2005-2007: Sekolah Menengah Agama Dato’ Haji Mustafa (SMADHM)

              - Program Rakan Muda Ramadhan
              - Program Motivasi Pembelajaran Rabbani
              - Smart English Clinic
              - Ekspedisi Gunung Datuk
              - Kursus Kefahaman Akidah
              - Pengawas Sekolah 2005-2007 (AJK)
              - Penolong Ketua Keceriaan Dorm (Dorm terbersih dan ceria sepanjang tahun 2007)
              - Penolong AJK Biro Dakwah Asrama
              - Kem Dwi Tahunan PBSM Kali-1 Cabang Jempol
              - Setiausaha Sukan dan Permainan Badminton
              - Ahli Persatuan Bulan Sabit Merah
              - Ahli jawatankuasa Persatuan Tamadun Islam
              - Olahraga 200m bawah 15 peringkat sekolah 2005 (Johan)
              - Olahraga 200m bawah 15 peringkat sekolah 2006 (Naib Johan)
              - Olahraga 4×100m bawah 15 peringkat sekolah 2007 (Johan)
              - Olahraga 4×400m bawah 18 peringkat sekolah 2007 (Johan)
              - Olahraga 4×100m bawah 18 peringkat sekolah 2007 (Johan)
              - Pertandingan Bola Tampar peringkat Daerah 2007 (Naib Johan)
              - Pertandingan Badminton Beregu peringkat zon dan daerah 2006 (Johan)
              - Pertandingan Badminton Beregu peringkat Negeri 2006 (Naib Johan)
              - Pertandingan Kuiz Bahasa Arab peringkat zon (Ketiga)
              - Pertandingan Kuiz Bahasa Arab peringkat daerah (wakil)
              - Forum bahasa Malaysia
              - Anugerah Pelajar Cemerlang Kurikulum dan Ko-Kurikulum (2006 dan 2007)


              2008: Sekolah Menengah Agama Sains Kuala Pilah (SMASKP)

              - Pertandingan Tulisan Khat Jawi sempena Kempen Semarak Jawi 2008
              - Kumpulan Usrah (Penolong Naqibah)
              - Penolong Ketua Keceriaan Dorm
              - Penolong AJK Pintu dan Gate Asrama
              - Ekspedisi Gunung Datuk
              - Persatuan Bulan Sabit Merah (Naib Pengerusi)
              - Persatuan Astronomi dan Al-Falak (Bendahari)
              - Pertandingan Debat Bahasa Inggeris peringkat sekolah
              - Ahli Persatuan Bola Tampar
              - Pertandingan Bola Tampar bawah 18 peringkat sekolah (Johan)
              - Kejohanan Bola Tampar PPD/MSSD Kuala Pilah 2008 (Ketiga)
              - Olahraga 800m bawah 18 peringkat sekolah (Naib Johan)
              - Olahraga 4×100m bawah 18 peringkat PPD/MSSD Kuala Pilah (wakil)
              - Pertandingan Bola Jaring bawah 18 peringkat sekolah (Naib Johan)


              2008-2009: Sekolah Menengah Kebangsaan Seksyen 3 (SEMESTI)

              - Setiausaha Kelas 2009
              - Pengerusi Kelab Usahawan dan Koperasi
              - Setiausaha Permainan Badminton
              - Ahli Kadet Remaja Sekolah
              - Pertandingan Kawad Kaki KRS peringkat daerah Petaling Perdana 2009 (kelima)
              - Pertandingan Badminton bawah 18 peringkat sekolah (Naib Johan)
              - Jualan Kumpulan Kelab Usahawan dan Koperasi (AJK)
              - Pertandingan Spell it right Challenge peringkat sekolah(keempat)
              - Pertandingan Forum Bahasa Melayu peringkat sekolah
              - Pertandingan nasyid sempena Hari Kerasulan Nabi Muhammad S.A.W (saguhati)
              - Pertandingan Folio sempena minggu Anti-dadah peringkat sekolah 2008-2009 (ketiga)
              - Pertandingan Tulisan Khat (Kelima)
              - Majlis Graduasi kali ke-1 2009 peringkat sekolah
              - Anugerah pelajar cemerlang SPM 2009 (7A)

              RANCANGAN KHAS

              2005-2007: Sekolah Menengah Agama Dato’ Haji Mustafa (SMADHM)
              a)Terlibat di dalam Majlis Perpisahan Penolong Kanan 1 dalam menjayakan majlis tersebut termasuk keceriaan, persembahan dan pengurusan
              b)Terlibat di dalam Majlis Akhir Tahun 2007 dalam menjayakan majlis tersebut termasuk keceriaan, persembahan, dan pengurusan
              c)Terlibat di dalam ‘spotcheck’ pelajar asrama dan sekolah.
              d)Terlibat dalam persembahan kumpulan ‘Nasyid On Stage’ (kumpulan nasyid perempuan) dalam sebahagian majlis yang diadakan sepanjang persekolahan 2005-2007

              2008-2009: Sekolah Menengah Kebangsaan Seksyen 3 (SEMESTI)

              a)Terlibat di dalam Projek Menceriakan Kawasan Sekolah dengan mengkaji tentang tumbuh-tumbuhan dan memaparkan informasi tentangnya pada setiap pokok yang ada di kawasan sekolah (2008)
              b)Terlibat di dalam Projek Rumah Hantu yang pertama dalam mengumpul dana untuk kelas disamping sekolah ketika Hari Kantin Sekolah (2008)
              c)Terlibat di dalam Projek Menjual Makanan dalam mengumpul dana untuk sekolah ketuka Hari Kantin Sekolah (2008)
              d)Terlibat di dalam Kempen mengatasi masalah gejala sosial tentang pengambilan dadah yang semakin popular di kalangan remaja (2009) (Ketua Kempen)


              KARAKTER PERIBADI

              Kualiti Peribadi: cekap, bertanggungjawab, bercita-cita tinggi, pemurah, lasak, praktikal, memahami, suka membantu, rakan yang baik, penyayang, jujur, adil, fokus, bersungguh-sungguh

              Kemahiran Lain:
              i.Mahir bermain alat-alat muzik nasyid
              ii.Mahir berbahasa Melayu dan Inggeris
              iii.Mahir menulis jawi dan khat
              iv.Mahir menulis surat dan laporan

              Kegemaran / Hobi: Aktiviti luar rumah, melancong, membaca, bermain badminton, bola tampar dan bola jaring, melayari Internet, mengemas, membuat benda baru, berblogging, design, membuat kraf tangan.

              Pengalaman:
              1.Menjadi Guru Rakyat di KAFA Integrasi Ukasyah selama 3 bulan kerana mencari pengalaman, mengisi masa lapang, dan membantu sekolah lama kerana menunggu keputusan SPM 2009.
              2.Mengikuti Kursus Komputer pada 26 Januari hingga 2 Februari 2010.



              Harap murid2 dapat buat resume sendiri k..
              kalau boleh update selalu, dan jgn tertinggal apa2 info tentang murid2.
              nnti kene reject.
              Oklah, selamat membuat resume dan mencuba! (^^)//

              12.4.10

              Temuduga!

              Ok murid2. klu nak poi temuduga utk keje or whatever..

              gunalah cdgn cikgu ni ek.. (^^)//

              1. Persediaan yang rapi bagi memastikan anda bersedia dari segi aspek fizikal dan mental. (supaya murid2 tak gabra)

              2. Keserasian. Ianya terjalan apabila calon dapat memenuhi kehendak panel temuduga manakala panel temuduga selesa berkomunikasi dengan calon. (mcm amik hati lah jugak ni)

              3. 5 minit pertama adalah saat yang paling penting kerana masa inilah kebiasaanya akan dipergunakan oleh panel temuduga untuk mengenalpasti kesesuaian anda untuk diambil bekerja untuk syarikat tersebut. (klu cokia, habislah korang!)

              4. Faktor yang dititikberatkan oleh majikan : sikap positif keatas pekerjaan, kebolehan berkomunikasi dengan baik secara tulisan dan percakapan, kebolehan untuk berhubung di pelbagai peringkat dan jawatan, yakin , fleksibel, motivasi yang tinggi, berkeupayaan untuk memimpin (leadership skill), boleh bekerja secara berkumpulan. (huish, lagi byk sikap +, lg bagus!)

              5. Selidik tentang latar belakang syarikat (supaya murid2 tau apalah yg akn kamu semua keje nnti)

              6. Menepati waktu.(klu tak, "you're fired!")

              7. Pastikan kod etika berpakaian seperti warna pakaian,jenis pakaian, jenis tali leher dan sebagainya (jgn seksi2 dan tak beradap k..)

              8. Cara yang betul untuk mengucapkan selamat bertemu dan bersalaman dengan panel temuduga : i) bangun dan berdiri tegak,kemudian hulurkan tangan untuk berjabat salam bersama panel penemuduga ii) berikan senyuman ringkas yang menarik (comel2 sikit senyuman tu)

              9. Bawa sesalinan ''resume'' semasa menghadiri temuduga.(klu boleh bawa byk2. IC dan sijil yg berkaitan skali k)

              10. Bertentang mata secara berhadapan di dalam setiap sesi temuduga.Jangan sesekali mengutarakan jawapan sambil tidak bertentang mata dengan panel temuduga sebaliknya memerhatikan keadaan sekeliling. (supaya panel temuduga tu rasa dihargai dan ~~)

              11. Perkara-perkara yang tidak baik dan tidak patut berhubung pergerakan badan yang boleh mengagalkan sesi temuduga : jawapan secara bersahaja ''Aah dan sebagainya, berpeluh secara berlebihan, menggoyangkan kaki, bermain dengan pensil sambil mengaju-ngajukan tangan, menggunakan slang ketika menjawab soalan,dan memotong percakapan panel temuduga. (Salah sama sekali!)
              12. Mengutarakan soalan yang berkualiti. (bagus2 nnti panel temuduga tu rasa genius! hoho)

              13. Terangkan mengenai diri anda (tell me about urself) : jangan cerita mengenai kehidupan anda,berikan ringkasan mengenai latarbelakang pendidikan, pengalaman di dalam pekerjaan yang lalu. (yo lah, song nak reject or not kan)

              14. Kelemahan anda : beri jawapan yang negatif tetapi sebenarnya bagus/positif seperti ; Saya kadangkala kurang sabar tetapi ia membuatkan saya bekerja lebih baik,. (cdgn yg bernas)

              15. Konflik dengan majikan terdahulu atau pensyarah anda . Awas,jangan termasuk dlm perangkap ini.Sekiranya ada,terangkan dengan cara yang positif (hati2 k..)

              16. Kenapa anda (Why You?) .Terangkan tentang sumbangan yang anda boleh berikan kepada syarikat di samping kualiti-kualiti kerja lain yang boleh anda lakukan. (selalu gak klu nak terima scholarship, atau sama waktu dgnnya.. mmg TOP QUESTION! *beri perhatian*)

              Ok. murid2 dah tau kan apa yg perlu dibuat ketika temuduga..
              so, harap klu ada yg nak poi temuduga esok tu, good luck k!
              Nnti, post seterusnya, cikgu akan ajar macamana nak buat 'Resume'
              Harap murid2 semua bersabar k.. (^^)//

              *selamat hari lahir buat cikgu!*
              uhuk uhuk.. cikgu dah tuo rupenyer.. m(_ _)m

              11.4.10

              Tuto Hide Navbar

              OK.
              dah nmpk kan apa tajuk kita pada hari ni murid2 semua..
              Hari ni kita belajar pasal camana nak hide navbar yg kat atas tu..

              Amat mudah nak buat k..
              semua org boleh cuba termasuk murid2..
              Kalau tak faham, boleh cuba gerakkan mouse murid2 kat atas blog cikgu ni yek..
              Hah! tengok tu, bila hover, navbar tu terkeluar..
              dan bila tak hover, navbar tu sembunyi/menyorok..

              kan best macam tu..
              nak edit pun senang kan..
              tanpa ada gangguan keburukan navbar tu sendiri.. ehehe..

              Ok.. cikgu ni byk plak nak berceloteh..
              mari kita mulakan..
              mula2 pergi kat Layout.
              pastu, klik kat Edit HTML.
              tandakan pada 'Expand widget'
              dan tunggu sebentar..~~~~~~

              Pastu, tekan serentak "ctrl+F" = keluarlah kotak. (amaran! utk pengguna mozilla dan chrome!)
              pastu, pastekan code bwh ni:



              dah jumpa, amik plak code bawah ni, dan letak atas/sebelum code atas tadi:

              #navbar-iframe {
                height:5px;
                }

              /* IE7, IE8, IE6 */
                #navbar-iframe { height/*\**/: 30px\9; }


              #navbar-iframe:hover {
                height:40px; !important;
                }

              Pastu save and complete dah tugasan kamu semua..
              Tgklah hasil kejayaan murid2 yek..
              semoga berbahagia! o(^-^)b

              *esok birthday cikgu tau*

              9.4.10

              Pelajar SPM!

              Ok.
              dengar kepada semua pelajar SPM!
              mulai akhir tahun lepas, telah bermulanya penggredan baru k..

              dan saya rasa, gred kali ni agak sng nak score!
              dan sy rasa sungguh bertuah!
              hehe.. =D
              so, harap korang pun ada perasaan cam sy gak ek..

              harap2 lah.. =P

              tgk gambar bwk k..


              dah nampak kan..
              tapi sy tak tau plak camana nak kira merit tu..
              ada sesapa tau??
              Please komen k..
              Apapun, thanks! o(^-^)b

              Lamanya!

              Adoi..
              lamanya sy tak berblogging..
              selalu jugaklah dtg sini..
              cuma tak tau nak post apa..
              tulah masalah sy skang ni.. o(-.-)p

              so, hari ni sy nak wat tutorial!
              ehehe..
              Tutorial pasal apa ek??
              Teruskan membaca!

              OK, tutorial camana nak buat **** (tak tau lah nak explain camana)

              Hover pada perkataan SINI

              hahaha.. kelakar ek..
              apapun, paste je code bawah ni..
              boleh letak nama, apa2, dan link jugak..



              harap korang berseronok-ronok hari nie! o(^-^)y

              *12 April! and 20 April!

              22.3.10

              KBBC dah habis!

              Salam semua..
              kamiblogger biggest contest telah pun tamat pada 20 mac 2010 tepat jam 11.59 malam tadi..
              Juga perlawannan bola antara Liverpool dan Manchester United..

              Manchester menang 2 -1.
              Sorak untuk mereka..
              Juga Rooney dan Park.
              Memang Power habislah..
              Korang sedih ker gembira??
              Saya gembira sangat2.. hohoho 'o'

              Teruskan kepada agenda kita.
              KBBC dah tamat..

              eh.. yeker..??
              Alamak!! tak masuk lagilah..
              Alamak!! bagilah can lagi.. aku nak masuk contest nilah..
              Ala... baru je rasa2 nak masuk pukul 12.00 tgh mlm tadi..

              Ok, ayat2 mcm 'cokia' dan tak masuk akalmacam  kat atas tu takleh nak dilayan..
              memang KBBC dah tamat k..
              poilah masuk contest lain.. huahuahua... =P
              padan muka korang tak dapat masuk..
              lain kali, masuk awl2 sikitlah..
              ni tak.. nak salahkan orglah, komputer hanglah, internet lupa nak bayarlah..
              hai.. lain kali jerlah yok.. =P

              Apa yang saya dapat sepanjang contest ni?
              Makin pandai? rajin buka internet? kenalan ramai? suka update blog walaupun dah berkurun tak update?

              semuanya ada .. pernah sekali tu kena marah ngan ayah, ibu dan dibenci adik-beradik sbb selalu guna komputer dan internet..
              huhu T_T sedih tau..
              orang nak menang, tapi tak support langsung.. korang mmg kejam..
              ada juga blogger lain yg kata buang masa-lah. ckp 'bukan mng pun klu masuk!'
              huhu T_T byk sgt yg mengganggu pemikiran ni.. dahlah sy ni cepat terpengaruh..
              korang ckp yg macam tu plak..

              takpe, sekarang ni dah rasa OK sikit (sikit jerlah)
              korang tgklah nnti, klu sy mng, korang semua akn menyesal selamanya!! huahuahua..
              apapun.. saya gembira sbb dpt kenal ngan tmn2 blogger..
              seperti ~ asada, manager tandas (busuk ker?), mieran, kak snowwhite (putih melepak), dll..
              *(lepas ni kongsi hadiah tau, dah ltk nama lagi tu,, hehe,, ;P)

              dah cukup panjang ker karangan saya ni??
              hehe.. tujelah kot..
              tapi apapun..
              KBBC mmg Best! Thanks sbb anjurkan contest ni..
              kalau takde lagi, saya ttp gembira kerana berpeluang menyertai contest ni..
              terima kasih!!

              *nak tambah sikit: saya ada phone baru!!! (guna duit sendiri tau..)
              Sony Aino!! love you!!


              11.3.10

              SPM ku 09'


              Salam semua.. hari ni saya nak menyampaikan berita yang agak gembira kot.. apapun.. saksikanlah..
              Pasal SPM 09'



              OK.. ker??
              7A 3B dalam SPM?
              Kawan2 saya lagi mantap keputusan diorang.
              ada 13A, 10A, 9A, 8A, 7A, 6A, 5A dll..
              A+ ( BM, Maths, Add Maths)
              A ( Physics, Agama)
              A- ( Chemistry, English)
              B+ ( Bio, Sej, EST)
              Terima kasih kepada ibubapa, guru2 dan rakan2 yang membantu saya dalam mencapai keputusan yang menggembirakan ni..
              Jasamu Dikenang! love them! 
               

              9.3.10

              Damai Yang Hilang =(


              Sebenarnya saya sedih sangat tengok apa yang berlaku kat dunia sekarang nie.. diorang lebih pentingkan kekuasaan, kekayaan dan benda yang tak berguna.. Bom sana sini.. Bunuh sana sini.. Macam diorang ingatkan semua yang ada kat bumi nie diorang yang punya.. TAK DER OTAK BETUL DIORANG NIE *ISRAEL BANGANG*
              Kata2 Akhirku: ISRAEL BANGANG



              Damai Yang Hilang
              Album :??
              Munsyid : NowSeeHeart
              http://liriknasyid.com

              Tercalar pelangi dihiris gerimis
              Senja pun merangkak menutup mentari
              Terbias warnanya ke wajah
              Lagu kedamaian tiada kedengaran
              Bumi yang merekah disirami darah
              Kemelut melanda tiada kesudahan
              Kemusnahan bermaharajalela
              Yang lemah menjadi mangsa
              Anak-anak kecil menggoncangkan ibunya
              Yang lemah longlai tak lagi bernyawa
              Jeritan suara batinnya
              Tak siapa mendengarnya
              Tergadaikan maruah oleh janji-janji
              Terbayarkah dengan nyawa dan darah
              Soalan yang tiada jawaban
              Kemanusiaan telah lama hilang
              Kini yang tinggal hanya ketakutan
              Musnah kasih sayang dan persaudaraan
              Tandus akhlak dan keimanan
              Menyemai persengketaan

              7.3.10

              →Tag KamiBlogger Biggest Contest!←

              Salam semua! hari ni saya akan membuat tugasan yang diberikan oleh Team FCU yang diberi nama 'TAG'



               
              Baiklah semua. Saya harap kamu sudah bersedia! Pastikan anda semua baca rules yang saya bagi..
              RULES!
              Tulis link laman blog anda diatas jawapan yang anda telah buat. (supaya saya boleh jenguk blog anda)
              Pastikan anda semua menjawab 10 soalan yang saya akan berikan. (penting!)
              Jawapan perlu Simple dan Jujur tau! (macam saya. hehe.. )
              Cara menjawab? Jawab pada komen entry ini. (mudahkan!)
              Jadi. Apa yang anda tengok2 tu.
              Join ke tak join ke, pastikan anda jawab soalan yang akan saya berikan!
              Kalau anda tidak jawab, Hidup anda akan merana..
              ehehehe..
              Soalannya:
              1. Apakah nama awak?
              2. Adakah awak suka blog awak?
              3. Siapa yang memberi inspirasi kepada awak untuk berblogger?
              4. Awak dah kerja?
              5. Awak rasa awak cute tak?
              6. Blog mana lagi cute? Awak atau Saya?
              7. Haiwan apa yang awak suka?
              8. Awak suka warna apa?
              9. Awak rasa awak pandai tak?
              10. Awak rasa saya boleh dapat 10A tak SPM ni (11 mac)?

              Hehe.. senang jer soalan yang saya bagi kan.. Apa lagi jawab, jangan tak jawab.. Semoga anda relaks ketika jawab soalan ni tau..
              Saya Orang yang Sporting!
              Selamat Menjawab!
               

              27.2.10

              KAMIBLOGGER BIGGEST CONTEST

              Layan dulu adds dari kamiBlogger!








              Salam semua. Ok dah tau tajuk atas pasal KAMIBLOGGER BIGGEST CONTEST! Jadi saya nak join contest ni sabab mencabar! But, saya kena komen kenapa FCU Community anjurkan contest yg mahal nie!

              1. Dah Kaya! (ramai sangat orang tekan adds dia)
              2. Murah hati! (eceh!)
              3. Rindukan post saya tentang contest yg dianjurkan! (hehe.. mengada tul)
              4. Apapun sebab nak mengeratkan sillaturrahim antara blogger2 sekalian (ps: paling penting!)
              jadi, korang dah tau kan kenapa. kalau ada masa join tau! Kalau takde masa komen je entry saya nie.. (hehehe..)

              PENERANGAN LANJUT  
              1. Soalan Wajib
              Peserta wajib untuk menjawab soalan di kategori ini. Soalan akan dikeluarkan setiap hari pada link www.fcucommunity.net sepanjang contest ini berlangsung.
              2. Soalan Bonus
              Peserta mempunyai pilihan sama ada untuk menjawab soalan di kategori ini ataupun tidak. Peserta yang menjawab soalan di kategori ini akan mendapat mata bonus.  
              3. Tugasan Bonus
              Peserta akan mendapat mata bonus jika membuat tugasan yang diberikan oleh penaja

              SYARAT-SYARAT PENYERTAAN
              1. Terbuka kepada semua blogger-blogger Malaysia.
              2. Peserta wajib mengikuti setiap step penyertaan yang diterangkan di sini
              3. Peserta dilarang menjatuhkan mana-mana pihak lain.
              4. Pihak penganjur mempunyai hak untuk membuat sebarang perubahan contest
              5. Penaja bertanggungjawab sepenuhnya terhadap hadiah-hadiah yang ditawarkan.
              6. Keputusan adalah muktamad.

              Soalan dan Tugasan akan mula dikeluarkan pada 1 MAC 2010 sehingga 20 MAC 2010.
              Jadi apa yang dijenguk tu lagi!!
              Klik je kat sini! Senang cerita!

              semoga berjaya! komen jgn tak komen! hehe o(^.^)o

              22.2.10

              Maulidurrasul


              Salam semua.. hari nie sempena menyambut maulidurrasul pasa hari Jumaat nie, saya nak buat header blog saya bertemakan maulidurrasul.. Tema saya adalah, Memperkasakan Sunnah Rasul.



              Semoga semua orang suka header blog saya tu yek.. Selamat menyambut Maulidurrasul.. Allahuakbar!
              (ps: cuti kerja!)

              18.2.10

              Text Gerak2

              Salam.. hari ni saya nak bagi tutorial macammana nak letak text dalam kotak kecil yang boleh gerak ke kiri.. contohnya macam nie..

              TEXT HERE!
              pergi ke page element ~ Add Gadget~ HTML Javascript
              Pastu, pastekan kod kat bawah ni..


              Yang warna merah tu.. boleh gantikan dengan text yang korang nak letak.. senang jekan.. kalau ada masalah, bagitau yek..
              Sharing is Caring!

              11.2.10

              Karangan Guru

              Guru memainkan peranan penting dalam kehidupan seseorang. Huraikan peranan guru kepada seseorang pelajar. 
               
               
              Dalam era globalisasi, guru memainkan peranan yang amat penting dalam membentuk seseorang pelajar. Guru diibaratkan sebagai ibu dan bapa kedua bagi pelajar. Hal ini bermaksud guru memainkan peranan yang penting untuk mencorakkan masa depan pelajar. Bak kata pepatah melentur buluh biarlah dari rebungnya. Begitulah yang dilakukan oleh guru kepada seseorang pelajar dalam menaburkan bakti dan jasa yang tidak ternilai harganya. Guru diumpamakan lilin yang sanggup membakar dirinya demi kepentingan anak muridnya. Peranan dan tanggungjawab guru sememangnya memberi impak yang besar dan mendalam dalam diri setiap individu itu. Dari kecil hinggalah menjawat jawatan yang hebat, semua itu adalah hasil ajaran dan didikan guru di sekolah, pun begitu, dunia hari ini semakin maju dan bergerak pantas seiring dengan era ledakan maklumat ini, guru tidak terkecuali merasai tempiasnya. Oleh itu, memang tidak dapat dinafikan bahawa guru amat memainkan peranan yang penting kepada seseorang pelajar. 
               
               
              Peranan guru kepada pelajar ialah mengajar pelajar tentang mata pelajaran tertentu yang telah diamanahkan supaya pelajarnya mencatat kejayaan yang cemerlang. Memang tidak dapat dinafikan bahawa seseorang guru amat menginginkan kejayaan anak muridnya tidak kira murid itu pandai atau tidak. Dengan hasil kejayaan anak muridnya, seseorang guru itu pasti merasakan dirinya dihargai dan gembira serta bangga kerana mendapat seorang pelajar yang cemerlang. Dalam dunia yang fana ini, semua orang inginkan kejayaan yang cemerlang. Dengan kejayaan yang diperoleh, mereka pasti tidak akan lupa akan jasa dan bakti yang dicurahkan oleh guru-guru mereka. Sebagai contohnya, guru yang tidak lekang mengajar pelajarnya sehingga anak muridnya berjaya mencapai cita-cita pasti akan sentiasa diingati oleh pelajar terbabit. Tidak kisahlah mata pelajaran apa yang diajar oleh seseorang guru itu, asalkan ia memberi suatu pengajaran yang tidak dapat dilupakan oleh pelajar dan seterusnya membimbing pelajar itu ke arah masa depan yang lebih cerah. Oleh itu, peranan guru dalam mendidik seseorang pelajar amat penting dalam mencapai kejayaan yang cemerlang. 
               
               
              Seterusnya, guru perlulah mendidik pelajar dengan menunjukkan contoh dan teladan yang baik. Dengan menunjukkan contoh dan teladan yang baik kepada anak muridnya, seseorang guru itu pasti akan diingati pelajarnya kerana gurunya amat ramah dan mempunyai teladan yang baik untuk dijadikan contoh. Antara teladan yang boleh diberikan kepada pelajar ialah sentiasa menasihati pelajar tentang pentingnya pelajaran dan kejayaan yang cemerlang. Guru juga perlu menerapkan sikap bersatu kita teguh, bercerai kita roboh kepada pelajarnya supaya mereka tidak akan tersisih dari sebarang kejayaan kerana persaingan antara pelajar yang semakin hebat. Sebagai contohnya, jika seseorang pelajar itu tidak mengendahkan kata-kata guru, guru itu boleh menasihati dan sentiasa bertegur sapa dengan murid itu. Dengan ini, guru itu akan menunjukkan bahawa pentingnya slogan budi bahasa budaya kita
               
               
              Seterusnya, pelajar itu pasti akan merasa malu dan dia pasti akan berubah sikapnya supaya menjadi seorang yang berbudi kerana ditegur oleh gurunya sendiri. Oleh itu, guru memainkan peranan yang penting dalam mendidik pelajarnya tentang sahsiah yang akan membuatkan seseorang pelajar itu lebih gemilang. Selain itu, seseorang guru perlu memberikan nasihat dan panduan demi masa depan pelajar. Dengan nasihat yang berguna, seseorang pelajar itu pasti merasakan dirinya amat penting dalam menggembirakan hati gurunya dengan mencapai kejayaan yang cemerlang. Yang kurik itu kundi, yang merah itu saga. Yang baik itu budi, yang indah itu bahasa. Dengan sentiasa mengamalkan peribahasa ini, seseorang pelajar itu pasti akan mengikuti jejak langkah gurunya. Ini kerana, kehidupan yang terlalu bersifat materialistik, teknologi,kemewahan dan hiburan boleh menjejaskan keinginan manusia kepada Tuhan. Dalam keadaan kekosongan inilah guru boleh membina kekuatan dalaman iaitu kerohanian menerusi aktiviti pengajaran dan pembelajaran. Kerohanian yang mantap dan suci akan membina intelek yang sihat, emosi yang stabil dan jasmani yang sejahtera. Keharmonian dan keseimbangan potensi rohani, intelek, emosi dan jasmani akan menyubur dan meningkatkan kepercayaan pelajar kepada Tuhan. Pembinaan kekuatan dalaman ini mudah dilaksanakan jika guru menjalankan tugasnya sebagai ibadah dengan matlamat membangunkan insan. Apabila guru berjaya melaksanakan pendidikan akhlak pada peringkat awal, maka akan lahirlah pelajar yang cemerlang dalam kedua-dua aspek iaitu akademik dan sahsiah. 
               
               
              Di samping itu, guru perlulah mencurahkan kasih sayang yang tidak berbelah bahagi kepada semua pelajar. Ini bermaksud, seseorang guru itu tidak bolehlah pilih kasih dalam memilih pelajar. Jika seseorang guru itu, mengamalkan sikap sedemikian rupa, para pelajarnya pasti akan memandang serong terhadap guru terbabit. Seterusnya, guru tersebut tidak dapat memberikan pengajarannya kepada murid-murid kerana pelajar tidak berasa tenang ketika guru tersebut mengajar. Dengan ini, pembelajaran seseorang pelajar itu pasti akan merosot. Sebagai contohnya, jika seseorang guru itu hanya mengajar dan memuji pelajar kesayangannya, pelajar yang lain pasti akan berasa dirinya tidak berguna dan akhirnya keputusan peperiksaan pelajar terbabit akan merosot kerana sikap tidak adil yang ditunjukkan oleh seseorang guru. Bagai mencurhkan air ke daun keladi. Begitulah yang akan berlaku kepada seseorang pelajar jika seseorang guru itu mengamalkan sikap pilih kasih. 
               
               
              Pendidikan adalah pemangkin kepada pembinaan Negara Bangsa terutama bagi menyemai semangat kenegaraan khususnya pada peringkat awal pelajar dan diteruskan pada peringkat yang tinggi. Usaha perlu diteruskan untuk memperkukuh perkongsian nilai dan patriotisme melalui aktiviti-aktiviti yang melibatkan pelbagai kaum etnik di sekolah. Di sinilah peranan dan tanggungjawab guru memainkan peranan. Walau bagaimana pun, semua usaha ke arah membina bangsa perlu perancangan yang teliti dan berterusan. Genggam bara api biar sampai jadi arang perlulah diterapkan dalam diri setiap warga pendidik. Dengan mengamalkan sikap positif yang sedemikian rupa, guru terbabit pasti berjaya dalam mendidik pelajarnya sehingga ke menara gading. Peranan guru sangat penting kerana mana-mana individu yang menjadi pemimpin besar sesebuah negara telah dididik hingga berjaya kerana peranan guru di sekolah atau di universiti. Diharapkan nilai-nilai yang telah ditanam dan dipupuk di peringkat sekolah ini akan terus diamalkan oleh pelajar apabila mereka meninggalkan alam persekolahan. Secara tidak langsung wawasan membina negara bangsa dengan sendirinya akan tercapai.

              8.2.10

              Download best!

              salam.. hari ni saya nak bagi korang download sesuatu yang best.. saya harap ini akan membantu korang dalam dunia blogging atau sebagainya.. kalau membantu, tolong komen ye.. kalau nak request tutorial klik sini..

              1. download photoscape (free jer!) -boleh edit gambar jadi lebih cool..


              2. download mozilla firefox (free jer!) -lebih laju, selamat, dan best..

              3. download greasemonkey (free jer!) -boleh letak gambar dengan lebih mudah ketika menulis post kat blogger.. sesuai untuk mozilla jer!




              selamat mencuba!