17.4.10

KMS

salam lagi sekali!
Kali ni cikgu nak cite sikit pasal KMS!
yelah tak kenal maka tak cinta!
Cikgu perlu tau pasal Kolej ni sebelum masuk kan..
nnti taklah sesat kat sana..
siap bg 'direction' kat org klu diorg tak tau..
Walaupun KMS tu baru dibuka, sy adlh org pertama yg tau psl KMS tu sendiri..
wahahaha!! *byk gak gelak ni*

Oklah! ni dia.. =D
KMS ni baru gak buka..
sy, waktu nak apply tu mana ada KMS. so, terpksa apply yg jauh2..
Tapi, bile check semlm, ada plak KMS ni..
So, bersyukur gilerlah!

LATAR BELAKANG KMS:
Kolej Matrikulasi Selangor (KMS) dijadualkan beroperasi pada bulan Mei 2010 dengan bermulanya sesi akademik 2010/2011. Kolej ini mula dibina pada awal 2008 dan merupakan kolej matrikulasi ke-13 di seluruh Malaysia di bawah Bahagian Matrikulasi, Kementerian Pelajaran Malaysia.

Kediaman Pelajar:

  1. bilik penginapan pelajar
  2.  bilik bacaan
  3.  bilik rekreasi
  4. 3 kafeteria yang akan memberikan perkhidmatan penyediaan makanan
  5.   masjid yang terletak di tengah-tengah kampus yang boleh memuatkan lebih kurang 2,500 orang
  6.  Pusat Pelajar (mengendalikan semua urusan berhubung hal ehwal pelajar)
  7. ATM
  8. kaunter HEP
  9. kedai koperasi
 Pembelajaran:
  1. 6 buah dewan kuliah (dilengkapi dengan peralatan LCD, skrin, dll bagi memuatkan antara 150 - 250 pelajar)
  2.  52 bilik tutoran
  3. 19 buah makmal sains
  4. Sebuah Pusat Sumber dua tingkat (mengandungi 7 makmal komputer  dan 3 makmal bahasa disediakan dengan talian internet, WiFi dan lain-lain peralatan terkini)
Matapelajaran Teras:

Sains Hayat: (Biologi, Kimia, Matematik)
Sains Fizikal: (Fizik, Kimia, matematik)
Perakaunan: (Perakaunan, Matematik, Ekonomi, Pengurusan Perniagaan)

Matapelajaran Wajib (Sains Hayat/ Fizikal/ Perakaunan):

  ·   Sains Informatik (Sem 1 atau 2)
  ·   Bahasa Inggeris ( sem 1 dan 2 )
  ·   Pendidikan Islam / Moral (sem 1 atau 2)
  ·   Dinamika Kemahiran (Sem 1 atau 2)

Aktiviti Kokurikulum (Sains Hayat/ Fizikal/ Perakaunan) - (sem 1 atau 2)

  ·   Sukan dan Permainan
  ·   Kelab dan Persatuan
  ·   Kawad
  
Unit Kokurikulum

Kelab Persatuan:

   1.     Astronomi
   2.     Rekreasi
   3.     Memanah
   4.     Kembara (sy amik yg ni!)
   5.     Catur

Sukan Permainan:

   1.     Bola Sepak
   2.     Sepak Takraw
   3.     Bola Jaring
   4.     Bola Tampar (sy nak ni!)
   5.     Hoki
   6.     Skuasy
   7.     Ping Pong (juga ni!)
   8.     Bola Keranjang
   9.     Badminton (ni jugak!)

Unit Beruniform:
-Tiada maklumat lagi- =P

Gred Peperiksaan

(Cemerlang)
A = 4.00 (Sayalah org nyer! hahah!)
A- = 3.67
B+ = 3.33

(Kepujian)
B = 3.00
B- = 2.67

( Lulus)
C+ = 2.33
C = 2.00
C- = 1.67
D+ = 1.33
D = 1.00

(Gagal)
F = 0.00

PERHATIAN!
Wajaran markah Peperiksaan Semester Program Matrikulasi (PSPM) bagi Matematik 80%, Kimia 70%, Fizik 70%, Biologi 70%, Bahasa Inggeris 60% (klu tak dpt??)

Alamat dan Peta KMS:

Kolej Matrikulasi Selangor (KMS)
Kementerian Pelajaran Malaysia
Mukim Jugra, 42700
Banting Selangor
Tel: 03-31201375
Fax: 03-31201372

Peta? Klik sini.

Maklumat

Surat tawaran akan dihantar 2 minggu sebelum hari pendaftaran.Surat tawaran dijangkakan akan dihantar dari kolej pada 26 April 2010.

Kalender Akademik sepanjang 2010/2011? Klik sini.

hmm.. dah tgk kan...
so, skang ni sy tunjuk gambar plak.. yelah..
busan plak nntikan..
(credit to KMS)

(ku dpt bau baru!! hahaha)

(oit! ada smph ker)

so, harap korang leh tau lah serba sedikit tntg KMS ni..
maklumat lanjut?? layari jer kat sini. (hahaha.. buat pnt jer korang baca sini.. takpe, nnti 2x phm)

6 Comment(s):

Eyqa RosLaDyNa said...

Wah~!
awk btol2 ready nk ke matric yek?
Sye skrg nihh,
tgh lisy up budget.

Bgos yek awk :)
All the best tau~

Liya Laa said...

hoho..
kat banting kah..
dekat jer meyh..
selamat menjadi warga hutan =))
matrix sume dekat ngn hutan baby ..
hahaha

[♣]sara®sites™ said...

eyqa~> ha'ah.. tgh struggle nak masuk nie..

hehehe..
apapun, sy pun tgh listkan brg apa nak bawa..

mmg byk giler..
biasalah..
pompuan kan.. =P

[♣]sara®sites™ said...

liya~> hahaha.. warga hutan ker??
hehe.. btw, thanks.. =D

Liya Laa said...

hehe..maybe yg kms xkot..
nt dh masuk,update blog jgk k.
liya nk tgk keadaan sane.haha

[♣]sara®sites™ said...

to liya~> ok! sy tgkp gmbr skali! hehe.. show your support to my blog! ~ngee~ (^^)//