11.4.10

Tuto Hide Navbar

OK.
dah nmpk kan apa tajuk kita pada hari ni murid2 semua..
Hari ni kita belajar pasal camana nak hide navbar yg kat atas tu..

Amat mudah nak buat k..
semua org boleh cuba termasuk murid2..
Kalau tak faham, boleh cuba gerakkan mouse murid2 kat atas blog cikgu ni yek..
Hah! tengok tu, bila hover, navbar tu terkeluar..
dan bila tak hover, navbar tu sembunyi/menyorok..

kan best macam tu..
nak edit pun senang kan..
tanpa ada gangguan keburukan navbar tu sendiri.. ehehe..

Ok.. cikgu ni byk plak nak berceloteh..
mari kita mulakan..
mula2 pergi kat Layout.
pastu, klik kat Edit HTML.
tandakan pada 'Expand widget'
dan tunggu sebentar..~~~~~~

Pastu, tekan serentak "ctrl+F" = keluarlah kotak. (amaran! utk pengguna mozilla dan chrome!)
pastu, pastekan code bwh ni:



dah jumpa, amik plak code bawah ni, dan letak atas/sebelum code atas tadi:

#navbar-iframe {
  height:5px;
  }

/* IE7, IE8, IE6 */
  #navbar-iframe { height/*\**/: 30px\9; }


#navbar-iframe:hover {
  height:40px; !important;
  }

Pastu save and complete dah tugasan kamu semua..
Tgklah hasil kejayaan murid2 yek..
semoga berbahagia! o(^-^)b

*esok birthday cikgu tau*

1 Comment(s):

Aniq Bukhary said...

Nice.. Tutorial berguna...