28.4.10

Apa tu MUET??

hohoho..
siyes.. skang dah busy nak pikir2 pasal education ni.. sbb??
dah dpt exclusive surat twrn dt KMS..
semua ade.. mcm2.. nak tgk??
ok. nah..

(kene bawa! klu tak, takleh masuk!)


(kene semak betul2 ni)

so, tulah citer nyer.. kene fokus! yeah! Saya boleh!
So, apa itu Muet?? Sy pun tak tau sebenrnye..
tapi, sy cube tanya kat kwn2 Youthsays..
dan ini jwpn nyer..

Kak Nur Fatimah Suhayati a.k.a girlsilver:
MALAYSIAN UNIVERSITY ENGLISH TEST. muet tu untuk kelayakan bila kita msk universiti peringkat ijazah sarjana muda....tgk jenis kursus gk...kalu kursus tu mintak kita lulus tahap 3 & lebih, kalu kita lulus bwh tahap 3, kena ambik skali lg tau.

Kak Hanisah a.k.a zurisa0709:
muet tu ade listening test,speaking test,writing test n reading test..=)

Abg Md Fendy a.k.a fendyfazeli:
exam bahasa inggeris, ada test listening, writing dengan speaking. paling power band6, paling bengap band1 kot. kene bayar RM60 kalau nak repeat. kalau nk dapat degree sekurang-kurangnya kene dapat band3. kalau ko study rajin2 senang je. listening tu ko kene dengar, die ulang 3 kali kalau tak silap. lepas tu ko kene jawab soalan kat kertas berdasarkan ape yang ko dengar. listening ad 3 soalan kalau tak silap. first english biasa2 je, boleh faham die sembang ape. yg ke2 susah sikit, yg ke3 tu ko dgr accent org UK. mcm dalam cerita harry potter tu. kalau ko boleh tengok cerita harry potter tanpa subtitle tu sng la bagi ko. kalau speaking ko duduk dalam bilik. die bagi tajuk. ko sembang la idea ko pasal tajuk tu antara 4 orang. speaking senang je kot. Good luck MUET :)

Abg Mohamad Fakhruddin a.k.a fakhruddin:
ala tips untuk speaking tu, jangan menyampuk bila orang lain bercakap. dia akan bagi soalan, ko kena jawab. last sekali argue. pandai2 la. ala cakap je macam biasa. untuk listening tu, tak boleh nak cakap apa la. kena dengar betul2. then jawab soalan. aku encourage ko baca soalan then tak payah catit panjang2. buat nota2 ringkas. lukis gambar ke. untuk writing, ko kena banyak baca kamus untuk perkataan2 yang gempak2 sikit, kena banyakkan menulis la. english is a language kan, so practically you need to use it everyday to enhance your communication and writing skills la. blogging ke etc. ala band 3 or band 4 tu dah just nice. kalau band 6, nanti ada personal test untuk tengok ko betul2 layak ke dapat band 6. yang ni memang jarang la malaysian nak dapat. kalau dapat band 5 tu dah kira gempak la! =D


hohoho.. tgk tu! smpi menjele-jele diorg jwb..
best tau! Thanks kpd yg sudi jwb.. bertmbhlah skit pengetahuan sy ni..(><;;) *skit jer*

OK! skang plak soalan2 yg telah sy berikan pade mereka! dgr k.. (^^)v

  1. apa itu MUET??
  2. senang ker??
  3. susah ker??
  4. listen tu dgr jer ker.??
  5. atau kene salin ape yg dia ckp??
  6. writing ngn speaking plak??
macm tu lah citenyer..
Yg penting! Chaiyok2.. (^^)b

9 Comment(s):

NurZ said...

cOngrats dpt matrik..
gud luck kat sane..
kne blaja sggh2 ye..huhu..
sy ex mtrx...tp kmj la.. :p

farhan asyraf said...

ooo...baru sya tau muet tu apa.thanks ya for this infomation :)

Dara lapok said...

to nurz~> tq.. ok! no prob.. (^^)b

to asyraf~> same2.. (^^)v

Fatin Fatihah said...

wargh.. naper sy x dpt surat lagi niee... wahai matrik. naper xnak hantar surat kat saya..adkah anda tahu sy x akan masuk ker kolej anda.. ishk ishkk

Dara lapok said...

to fatin~> erk.. tak dpt..
nnti dia bagi lah..

mungkin lmbt skit..

insya-Allah dptlah tu..

jgn risau ek.. (^^)v

eqbalzack said...

TAHNIAH!!! abg eq sebgai pendidik (cikgu physics) doakan sara berjaya kat matriks...

ramai student abg eq dapat situ...cuba sebut nama cikgu eqbal...ramai kenal nnt tu...hehe

Dara lapok said...

to abg eQ~> hehe.. tq.. insya-allah sy sebut nama cikgu.. kui3.. hehe..

tipu2 jd anak murid leh?? kui3.. (^^)v

.::tAk AdE pErAsaaN::. said...

muet susah masa listening tu. slang die mak aihh. kalo duk depan xpela. kalo duk blakang ssh gile nk tangkap

Dara lapok said...

to takde perasaan?? ~> hehe.. yeker.. susah sgt ni klu duk jauh..
nnti nak duduk depan2 lah..

hehe.. tq sbb bagi tips ni.. (^^)v