3.11.10

MUET Tips and Tricks

salam 1 Malaysia!
harap semua sihat2 belaka.. :DD
erm.. hari ni nak bagitau pasal MUET Speaking Test.
Idea2 dan apa2 yg saya pikir tentang MUET akan sy kongsikan..

khas buat sape yg amik pekse :D

Ok, first!
korang mesti tau mane tempat yg akan korang akan buat MUET Test.
sebab nnti korang akan rasa gopoh klu tak tau tempat yg nak amik Test!
Bak kata pepatah, 'sediakan payung sebelum hujan' hehe..

Yg kedua,
Amik Breakfast sebelum dtg test Muet!
Ini kerana, anda terpaksa duduk untuk menunggu kawan2 anda yg lain mengambil MUET Test tu..
dan mengambil breakfast mmg baik untuk kesihatan.. :DD

yg ketiga,
Klu nak berlatih sblm masuk bilik Test, pun boleh..
ini supaya, korg tidak akan lupa apa yg perlu dibuat..
klu tau mane kump yg akan korg join, lebih baik prepare sape yg akan ckp dulu @ sape yg nak conclude..
dan juge sape yg akan jd time keeper..
sbb, examiners takkan bg tau masa utk korg conclude(group discussion)

yg keempat,
jgn bw sebrg jenis alatan elektronik (handphone, lappy, recorder, dan sama waktu dgnnya..)
klu bw, dia akan ltk dlm beg plastik smph hitam.
habis test bru akan dipulgkan.. haha.. :DD

yg kelima,
jgn lupa bw i/c dan slip periksa MUET..
klu tak??
tak leh amik test lah jwbnyer..
so, think before u left your bed.. (ada kene mengene ke??)

yg keenam,
greet examiners..
lepas habis test, salamlah bg examiners wanita..
nmpk sikit rasa hormat korg kat mereka..
mane tau ada add marks ke.. hehe.. :DD

yg ketujuh,
waktu pekse MUET,
jgn nmpkkan kegopohan anda..
ini akan memberi effect buruk pd diri anda..
dan group anda..
sentiasa tunjukkan muka yg manis(senyum) dan believe in yourself..
confidence pun perlu ada.. tapi, jgn overdose..
nnti ape yg org lain ckp.. :P

yg kelapan,
cube try soalan2 dr buku MUET,
Insya-allah, soalan dia hampir sama..
cume ade yg tukar2 sikit..
mcm apa yg sy hadapi, mmg sejibik ngan dlm buku MUET yg beli(takbeli, pinjam kwn.. haha)

yg kesembilan, 
tak perlu bw ape2 dlm dewan periksa..
kecuali i/c dan slip periksa MUET yg sy beritau sblm ni..
sbb, kertas dan pensel akan di'pinjamkan' kepada semua candidates.. :DD

yg kesepuluh,
speaking english sblm amik pekse MUET..
sbb??
supaya anda biase nak speaking ngan examiners tu nnti..
takdelah rasa pelik ke ape ker.. tak biase lah..
dan mcm2 lg perasaan yg negatif..
so, buka mulut dan speaking.
lepas pekse, tak pyh pun nak speaking..
klu nak juge, takde mslh.. lg bagus! ^^v

yg kesebelas,
mintak restu english teacher korg.
menunjukkan anda rasa bersyukur bila belajar ngan teacher tu..
lagipun, mintak restu ni dah kira adat pelajar2 Malaysia kan3.. :DD

yg keduabelas,
speaking test terbahagi kpd 2 bahagian, 1, individual yg bermaksud ckp sorg2..
masa diberikan adlh selama 2 minit shj! so, prepare nak ckp pe.. yg penting kene ade greet. cth: "gud morning to all" dll.. isi2 perlu ada sekurg-kurgnya 3 point, elaborate, bg example, nak add ape2 pun bleh, jgn menyimpg sudah.. :DD
pastu kene ade conclusion.. cth: "I believe that ________ is the best solution" (mengikut soalan)
2, group discussion yg bermaksud ckp ngan group korg..
kat group discussion adlh tmpt nak kumpul markah lebih!
sbb?? MUET speaking ni sbnrnya nak tgk berapa byk "polite" kita dan betapa "smart" kiter berkata-kata..
so, dlm group discussion ni, kene sentiase menggerkkn group korg..
jgn ckp sorg2.. cube kongsi sikit ngan org lain..
jgn tamak k.. cth:"bla..bla.. Candidate C, what do you think about my point?"
pastu, dlm group discussion ni cube cover semua 4 point yg diberikan..
pastikan semua org ckp dgn sama rata.. :DD
minit ke-9 terakhir, pastikan korg conclude point mane plg baik.
cth: "so, i think we have making a decision on ______, i think that point _____ is the best way. what do you all think? any objection on it?"
pastu semua candidate mesti setuju dgn point yg terakhir tu.. jgn melmbtkan masa.. :DD

so, tuje Tips and Tricks ketika MUET Speaking Test!
pada mereka yg akan menghadapi MUET Speaking Test, gud luck yer! :DD

4 Comment(s):

☆(´∀`)李兔子RabbitoBonbon☆ said...

Thanks for the comment!(^o^)
I've applied for matriculations already (^_~)

Chef Sura (Maisurah Mazhar) said...

susah ke muet ni...??

|ⱷ|ƨä®ä|Ü| said...

@☆(´∀`)李兔子RabbitoBonbon☆ you're welcome..
owh.. ok.. gud luck! :DD

|ⱷ|ƨä®ä|Ü| said...

@Chef Sura (Maisurah Mazhar)hehe.. tak tau nak ckp pe..
susah sng bergantung pd diri sendiri.. :DD
caiyok!!